10 maart Café Doodgewoon, met een lezing van de Edese filosoof Jan Keij: “De zinloosheid en zin van het lijden volgens Levinas”

Ga terug

Datum: 5 maart 2015

De Frans-Joodse denker Emmanuel Levinas (1906-1995) heeft veel over het lijden en de impact ervan op mensen geschreven. Hij probeert dat in zijn filosofie steeds vanuit de ervaring te doen. Daardoor beschrijft hij heel indringend wat lijden met ons doet – hoe het ons geestelijk en fysiek kapot kan maken. Dat is dan wat hij de kwaadaardigheid, de absurditeit, de zinloosheid van het lijden noemt.

Tegelijk geeft hij in een tweede analyse ook de mogelijke zin van het lijden aan. De vragen, heel voorzichtig gesteld, zijn daarbij:

–              wat kan het mij brengen?

–              wat is de mogelijke humane betekenis ervan?

–              kunnen we ons een menselijk leven voorstellen zonder het lijden?

De uitkomst is een brede, realistische visie op het menselijke lijden. Ter verfraaiing van zijn betoog zal Jan Keij gebruik maken van citaten uit de romanliteratuur, zodat de toehoorder ook nog met mooie boeksuggesties naar huis gaat. Want ja, in een smartelijke werkelijkheid kan een goed boek een hele troost zijn.

 

Aanvang van Café Doodgewoon is 19.30 uur in De Cultuurfabriek, vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Voor meer informatie zie www.cafedoodgewoonveenendaal.nl